Smakuj Zdrowie w Bytowie

mgr Sylwia Szota

specjalista dietetyk

absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek Dietetyka) oraz Gdańskiej Wyższej Szkoły Humanistycznej (podyplomowe studia pedagogiczne). Wykłada na Akademii Dietetyki w Gdańsku.

Specjalizuje się w leczeniu otyłości, postępowaniu dietetycznym w cukrzycy oraz edukacji żywieniowej.

Doświadczenie zawodowe zdobyła podczas wielu godzin praktyki z zakresu żywienia pacjenta w różnych stanach chorobowych w szpitalach, podczas organizowanych i prowadzonych warsztatów żywieniowych na terenie Gdańska (promocja książki Jem Zdrowo i Strzelam Gole, Gdańskie Pikniki na Zdrowie) i Gminy Czarna Dąbrówka oraz jako wolontariusz- instruktor m.in. Warsztatów Terapii Zajęciowej przy Towarzystwie Pomocy Głuchoniewidomym.

Prowadzi żywienie zbiorowe w szpitalnictwie na terenie powiatu bytowskiego.

Obok dietetyki interesuje się także kulinariami - przede wszystkim kuchniami świata - pasją stało się poznawanie nowych smaków i ziół oraz gotowanie (specjalność: Involtini z bakłażana z łososiem wędzonym :) ).

Miłośniczka żeglarstwa, nart i windsurfingu.

Zespół poradni:


Dominika Rohde

specjalista dietetyk, pasjonatka zdrowego stylu życia, mieszkanka malowniczych kaszub

Ukończyła dietetykę na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, specjalizuje się w leczeniu otyłości oraz postępowaniu żywieniowym w leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Doświadczenie zawodowe z zakresu żywienia człowieka w różnych jednostkach chorobowych zdobyła w szpitalach na terenie Gdańska i Gdyni oraz pracy w Studenckiej Poradni Dietetycznej w Instytucie Chorób Morskich i Tropikalnych w Gdyni. Swoją wiedzę nieustannie pogłębia uczestnicząc w renomowanych konferencjach naukowych dot. terapii żywieniowych i szkoleniach

Współorganizowała zajęcia edukacji żywieniowej kierowanej do dzieci klas I-III szkoły podstawowej na terenie Pomorza za misję przyjmując propagowanie zdrowego sposobu odżywiania u dzieci już od najmłodszych lat.

Poza dietetyką pozostaje wielbicielką aktywności fizycznej – głównie biegania oraz pływania – sport traktuje, zaraz obok prawidłowego żywienia, jako jedyny sposób na zachowanie dobrej formy i zdrowia.

Konsultant ds. żywienia w sportach siłowych i suplementacji

Poradnia w przypadku pracy z osobami trenującymi siłowo, chcącymi zbudować masę mięśniową i zredukować tłuszczową bądź poprawić wygląd przy ektomorficznej budowie ciała („przytyć”) podejmuje współpracę z trenerem, doświadczonym praktykiem, który wraz z dietetykiem zmienia monotonne diety „kurczak-ryż” w zdrowy, niedrogi, sportowy i efektywny tryb odżywiania w sporcie. Początkującym pomaga także ustalić trening i na podstawie analizy cele żywieniowo – sportowe.